Over John West
De geschiedenis van John West
Al sinds 1857 vangen we wilde vis van de beste kwaliteit en werken we er nog net zo hard aan om jou de kwaliteit te leveren die je van John West gewend bent. Daarnaast krijg je met onze vis op een makkelijke manier natuurlijke eiwitten binnen. Handig bij een actieve levensstijl! In een handomdraai zet je de lekkerste maaltijden op tafel dankzij onze nieuwe producten en variaties zoals de Makreel Easy Peel en ‘’uitlekken niet nodig’’-blikjes.
Trouw aan de pioniersgeest van onze oprichter, zijn we onderdeel geworden van Thai Union, één van de grootste visbedrijven ter wereld. Samen zetten we ons in om oplossingen te vinden op het gebied van innovatie én duurzaamheid. Lees hieronder meer over het verhaal van John…
Het Verhaal tot nu toe
Al sinds 1857 vangen we wilde vis van de beste kwaliteit. En al die tijd hebben we dat op de vertrouwde John West-manier gedaan, met de pioniersgeest van onze oprichter. Hierdoor is de kwaliteit van onze producten al die jaren hetzelfde gebleven. Je kunt bij ons rekenen op de beste en lekkerste wilde vis die de zeeën en rivieren ons te bieden hebben.
Ontdek de geschiedenis
Onze duurzaamheidsbelofte
Als grootste en bekendste leverancier van vis in blik nemen we onze verantwoordelijkheid met betrekking tot duurzame visserij erg serieus.
Ontdek het verhaal achter elk blikje
Bij John West willen we graag dat je het verhaal achter onze producten kent. Gebruik de code op je blik om exact te weten te komen waar jouw vis vandaan komt.
Find out more
Het laatste visnieuws
Het allerlaatste nieuws van John West vers van de pers.. Lees hier alles over recente evenementen, nieuws en onze sponsorprogramma’s…
View all News
Veelgestelde vragen
Bij John West krijgen we veel vragen over vis. De meeste kunnen we vrij goed beantwoorden, omdat we nou eenmaal veel kennis hebben over ons vak. Hier vind je de meestgestelde vragen en onze antwoorden daarop.
Helaas bieden wij op dit moment deze service niet, maar wie weet in de toekomst?
De internationale visserijsector wordt geconfronteerd met ingewikkelde duurzaamheidsuitdagingen en wij zetten ons in om positieve veranderingen te realiseren. Onze voortgang wordt door ons moederbedrijf, Thai Union, beschreven in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport en is ook terug te vinden op de SeaChange®-website (seachangesustainability.org/). Leeshier ons nieuwste rapport.
Onze huidige doelen lopen tot eind 2020, we zullen onze vooruitgang daarna toelichten en onze doelen voor 2025 uitleggen. Leeshier meer over SeaChange®, de duurzaamheidsstrategie van Thai Union
We willen dat al onze verpakkingen in 2025 herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn en we zoeken altijd naar innovatieve en duurzamere alternatieven voor de materialen die in onze producten worden gebruikt.
We hebben samen met ons moederbedrijf, thai union, een aantal acties opgestart om de hoeveelheid plastic en afval in zee te verminderen. We hebben ons bijvoorbeeld aangesloten bij het global ghost gear initiative (gggi). We ondersteunen hen bij het oplossen van problemen met verloren visgerei. Kijk hier voor meer informatie
John West en het moederbedrijf, Thai Union, hebben zelf geen vissersboten, maar we kopen onze vis en schaaldieren wel op verantwoorde wijze in bij visserijbedrijven over de hele wereld. Deze visserijbedrijven gebruiken uiteenlopende vismethodes, zoals pole en line (met de hengel gevangen) en purse sein (ringzegen). Wij geloven dat visserijbedrijven die zich aan de richtlijnen houden op duurzame wijze vis en schaaldieren kunnen vangen. Zo voldoen ze van vangst tot consumptie aan ecologische en maatschappelijk normen. Thai Union weet dat elke vismethode voordelen en nadelen kent en ondersteunt visserijbedrijven bij het verbeteren en optimaliseren van hun werkwijze.
Thai Union is het hoogst genoteerde levensmiddelenbedrijf in de Dow Jones Sustainability Index en wereldwijd marktleider op het gebied van vis en schaal- en schelpdieren in de Seafood Stewardship Index. Kijkhier voor meer informatie over ons werk.
Ontdekhier meer over onze verantwoorde visvangst.
Bij John West hebben we zelf geen vissersboten, maar we willen onze vis wel op verantwoorde wijze inkopen. Zo zorgen we dat zeeën ook voor toekomstige generaties duurzaam blijven. Om dit doel te kunnen bereiken, houdt ons moederbedrijf, Thai Union, zich al sinds 2014 bezig met Fishery Improvement Projects (FIP’s) in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan.
Het doel van FIP’s is het verbeteren van prestaties in de visserij en het bereiken van een MSC-keurmerk voor duurzame visserij. Verwerkers van vis en schaaldieren, vissers, NGO’s en overheden werken bij deze projecten samen om milieu-uitdagingen tegen te gaan en actieplannen te bedenken en uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanpassen van het beleid, het instellen van vangstregels of het veranderen van vismethodes. Bekijkdeze video en leer meer over FIP’s.
We hebben tijdens onze samenwerking met WWF (2014-2018) bekeken hoe duurzaam onze visvangst in Europa is. De conclusies zijn in dit rapport te lezen: Thai Union’s inaugural European ‘Sourcing Transparency Report’.
We weten dat traceerbaarheid enorm belangrijk is om duurzaamheid te bereiken. Hiermee kunnen we al onze producten volgen, van vangst tot consumptie. We nemen actief deel aan de Global Dialogue on Seafood Traceability (kijkhier voor meer informatie), en we hebben geholpen bij het ontwikkelen van technologische oplossingen om de traceerbaarheid van de visserijsector te verbeteren. Bekijkhier wat Thai Union heeft bereikt.
Ontdek hoe traceerbaar onze activiteiten zijn en bekijkhier het verhaal achter je blikje. Je kunt de herkomst van je product achterhalen en zelfs nagaan welke boot er is gebruikt.
Ga voor meer informatie over onze duurzaamheidsstrategie naarThai Union’s SeaChange® site.
Bij John West hebben we zelf geen vissersboten, maar we willen onze vis wel op verantwoorde wijze inkopen. Zo zorgen we dat zeeën ook voor toekomstige generaties duurzaam blijven. Onze leveranciers kunnen via de Fishery Improvement Projects (FIP’s) waar wij bij betrokken zijn, samen met anderen werken aan oplossingen om de hoeveelheid bijvangst te verminderen. Kijkhier voor meer informatie over hoe wij op verantwoorde wijze onze vis inkopen.
Wil je op de hoogte blijven van het FIP programma? Meld je dan aan viaFisheryProgress.org om het op de voet te volgen. Zo blijf je op de hoogte over alle FIP’s (niet alleen die waar wij bij betrokken zijn) en je krijgt toegang tot alle beschikbare informatie over een FIP. Meer weten over de FIP’s waarbij Thai Union betrokken is? Ga op FisheryProgress.org naar de ‘FIP Directory’ en zoek onder ‘FIP Participant’ naar Thai Union.
Met de streepjescode aan de onderkant van het blikje, kun je zien om welke soort vis het gaat en waar deze is gevangen. Het is zelfs mogelijk om na te gaan welke boot er is gebruikt. Ontdek het verhaal achter je blikje en vul de streepjescode hier in.
Ons moederbedrijf, Thai Union, bracht in 2019 samen met het WWF het eerste Sourcing Transparency-rapport uit voor Europa: Wild Caught Fish and Shellfish. In het rapport lees je meer over duurzaamheidsbeoordeling die we met WWF hebben doorlopen. Dit is een belangrijk onderdeel van het streven naar transparante activiteiten. Lees het rapport hier.
Het is voor ons en ons moederbedrijf Thai Union erg belangrijk dat medewerkers veilig, legaal en uit vrije wil voor ons werken en deel uitmaken van onze toeleveringsketen.
Onze leveranciers moeten zich verplicht aanmelden voor onze bedrijfsethiek- en arbeidsgedragscode, ons verbeteringsprogramma voor vissersvaartuigen en onze gedragscode. Zo is iedereen op de hoogte van onze normen en kunnen we ethisch verantwoord blijven werken.
Verder betaalt Thai Union geen wervingskosten voor personeel, met name als het gaat om arbeidsmigranten voor onze fabrieken. Ze werken samen met partners, zoals de International Labour Organisation (ILO) en de International Transport Workers’ Federation (ITF). Zo willen ze dwangarbeid aan land en op zee voorkomen. Onafhankelijk beoordelaar Impact heeft Thai Unions Ethical Migrant Recruitment Policy erkend als een ‘mijlpaal op weg naar verbeterde werving van arbeidsmigranten’.
Klik hier en ontdek wat wij nog meer doen om te zorgen dat al onze medewerkers veilig en legaal aan de slag kunnen.
Je kunt schijven naar het volgende adres: John West Holland BV, tav Consumentenservice, Postbus 85240, 3508 AE, Utrecht. Of je kunt bellen naar het gratis nummer: 0800-0234855.
John West is onderdeel van Thai Union Group, gevestigd in Thailand. Voor meer informatie over Thai Union, bezoek dan de website: www.thaiunion.com
Postbus 85240, 3508 AE Utrecht
We weten waar elke vis gevangen is en we willen deze informatie graag met je delen. We werken er aan om alle producten te traceren met de ‘can tracker’ maar op dit moment kun je de herkomst van de tonijn producten uit de Seychellen en Ghana ontdekken; ‘Uitlekken niet nodig’ Tonijn, Tonijnstukken in Water, Zonnebloemolie en Olijfolie. Ook de herkomst van onze Rode en Roze Zalm uit Alaska en Canada is te traceren.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden. Je kunt het ook opwarmen als je het wilt verwerken in een warm gerecht.
John West tonijn in blik wordt regelmatig getest en gecontroleerd op kwik en andere potentiële milieuverontreinigende stoffen. De niveaus van kwik die we waarnemen zijn zeer laag en ruim binnen de maximale toleranties die zijn toegelaten door EU / Nederlandse-wetgeving. Het advies van de Gezondheidsraad is dat mensen minstens 2 porties vis per week zouden moeten eten, waarvan een keer vette vis. (Tonijn in blik wordt niet gezien als een vette vis, wel zalm, makreel en sardines). Als extra aanbeveling zeggen ze dat als je probeert zwanger te worden of in verwachting bent, je niet meer dan 4 blikjes tonijn per week moet eten. (Deze cijfers zijn gebaseerd op middelgrote blikjes met een uitlekgewicht van ongeveer 130-140g per blikje). Je kunt meer lezen over dit onderwerp op: www.voedingscentrum.nl
Bij John West, heeft de gezondheid van onze klanten de hoogste prioriteit en dat is de reden waarom we alleen verpakkingen kopen die strikt voldoen aan Food Standards Agency richtlijnen en Europese regelgeving. Sommige John West blikjes zijn bekleed met een lak die een afgeleide van Bisfenol bevat. Door contact zijn kleine hoeveelheden van Bisfenol A in staat te migreren, maar binnen de grenzen van de EU-verordening (onder 600μg/kg). Deze lak is van essentieel belang voor het behoud van onze producten om de kwaliteit en de houdbaarheid, dat tussen de 3-10 jaar is, afhankelijk van het product, te behouden. Hoewel we onze blikleveranciers steeds uitdagen tot volledige verwijdering van bisfenol, is er op dit moment geen geschikt vervangend component beschikbaar dat hetzelfde werk doet. Ondanks dat zullen we nauw betrokken blijven bij de volgende besluiten die de EU over het chemisch niveau migraties bij verpakking neemt.
Ja er zitten graten in, omdat we geloven dat de huid en de graten een essentieel onderdeel zijn van onze Zalm gezien alle goede eigenschappen. In feite zijn de graten een uitstekende bron van calcium. De graten zijn tijdens het conserveringsproces helemaal zacht geworden en vallen uit elkaar als je het door een gerecht mengt. Ze kunnen dus zonder probleem gegeten worden. Mocht je dit liever niet willen dan kun je de graten en het ruggenmerg verwijderen voordat je de zalm gaat eten. Of je kunt John West Roze Zalm zonder vel en graat kiezen.
Alle John West zalm is wild, of het nu om onze roze of rode zalm gaat of over onze Vispaté. En elke keer vers gevangen in Alaska en Canada. De ‘wildheid’ is wat het maakt tot een goede kwaliteit, heerlijk smakende zalm!
Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Nee wij niet.
Traceerbaarheid betekent: weten waar onze vis vandaan komt. Met andere woorden, we kunnen traceren op welke plek ze gevangen zijn. Bij John West, weten we hoe belangrijk het is om de oceanen en zeeën te beschermen, want zonder hen zouden we niet in staat zijn om jou ons brede visassortiment te leveren. Om te zorgen voor het mariene milieu, moeten we precies weten waar al onze vis vandaan komt. En dus zorgen we ervoor dat we dat ook doen!
Meestal gaat het om blik. Op onze verpakkingen vind je informatie over recyceling.
Dat is makkelijk, gebruik de streepjescode van het kartonnetje wat om de 2 blikjes zit. Land van herkomst en de blikcode kun je nog steeds op het blikje vinden.